Aprovació amb excel·lent. L’Índex de Mobilitat Sostenible (IMSCE) ha reconegut el compromís de la ciutat per assolir l’accessibilitat universal. De fet, Santa Coloma de Gramenet està entre les 5 ciutats espanyoles, no capitals de província, que han eliminat més barreres arquitectòniques als carrers.
L’Índex de Mobilitat Sostenible de les Ciutats d’Espanya (IMSCE), corresponent a l’any 2021, reconeix el compromís de millora constant de Santa Coloma a l’hora d’eliminar barreres arquitectòniques que puguin dificultar o impedir l’accés i ús efectiu de les infraestructures i mitjans de transport a les persones amb mobilitat reduïda.
Aquest índex que compta amb el suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, mesura analitza i avalua els sistemes de mobilitat de 82 ciutats de tot Espanya. Santa Coloma es troba entre els 17 municipis que obtenen la qualificació de ‘líders’, gràcies al bon acompliment de les mesures per assolir l’accessibilitat universal.
De fet, està entre les 5 ciutats espanyoles, no capitals de província, que han eliminat més barreres arquitectòniques. En l’apartat de mobilitat accessible, es tenen en compte principalment l’accessibilitat en el transport públic, la flota de vehicles accessibles, així com la diversificació tarifària i bonificació per a gent gran o persones amb discapacitat.
Accessibilitat i cobertura
Segons l’informe, Santa Coloma de Gramenet destaca per la prioritat d’ús del sòl destinat a infraestructures de transport i la longitud de vies adaptades per a ús dels vianants, l’accessibilitat i la cobertura en el transport públic, així com el servei de metro i el servei nocturn d’autobús.
També despunta per la bona gestió i governança dels sistemes de mobilitat, la pressió fiscal als vehicles privats i pesants, la despesa i inversió municipal en protecció contra la contaminació acústica, lumínica i atmosfèrica o la inversió i la despesa en transport públic. En el costat oposat, l’índex reflecteix com a punts de millora la densitat de vehicles, així com els índexs d’accidents i de sinistralitat lleu en vies urbanes.
Millorar i restablir els nivells de qualitat de l’aire
Un dels reptes de Santa Coloma,i també de l’àrea metropolitana, és la millora de la qualitat i reduir les emissions d’òxids de nitrogen i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) per tal de restablir la qualitat de l’aire i respectar els corresponents valors límit fixats.
La qualitat de l’aire a Santa Coloma de Gramenet s’ha vist compromesa pel trànsit, la densitat poblacional, per raons climatològiques i per la proximitat a Barcelona i altres nuclis poblacionals importants com Badalona i Montcada i Reixac. Els principals contaminants atmosfèrics a Santa Coloma de Gramenet són els òxids de Nitrogen (Nix), les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 i 2,5 micres (PM10 i PM2,5) i el monòxid de Carboni (CO).
La ZBE arribarà a Santa Coloma abans del 2023
La Zona de Baixes Emissions (ZBE) es continuarà estenent per l’àrea metropolitana. Els sis municipis on es vol aplicar abans del 2023 són Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Castelldefels, Gavà i Viladecans. La restricció ara ja està vigent a Sant Adrià, Barcelona o Sant Cugat del Vallès –des del maig, tot i que les multes per circular amb un vehicle sense etiqueta ambiental no arribaran fins aquest novembre– i Sant Joan Despí –on les sancions no es començaran a posar fins al 2022.
El Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat les 19 actuacions que vol impulsar amb la primera convocatòria d’ajuts de la UE. Incorporar 162 busos elèctrics a la flota i promoure l’ús de la bicicleta, a través de projectes ja existents com Bicibox (xarxa pública d’aparcaments per a bicis privades) o Bicivia (xarxa de carrils bici metropolitans) o millorar la digitalització i accessibilitat als serveis públics de transport en són algunes.