Adolescents de Singuerlín canvien els hàbits de consum del barri en pro del medi ambient

‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d’introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

A l’Institut Nou, al barri de Singuerlín han instal·lat una màquina de precompostatge, on el veïnat diposita el residu orgànic que generen a les seves llars.

Més de vuitanta joves del barri de Santa Eulàlia d’Hospitalet de Llobregat i de Singuerlín, a Santa Coloma de Gramenet, participen en el projecte Economia Circular Comunitària, basat en la corresponsabilidad i la intercooperació comunitària. Al projecte,  impulsat per Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i Tarpuna, s’hi ha implicat alumnat des de 12 fins a 16 anys de dos instituts, de l’Institut Santa Eulàlia i de l’Institut Nou. Aquesta iniciativa impulsa un paradigma de producció i consum que optimitza els recursos i minimitza els residus i implica la comunitat educativa, entitats veïnals,  els mercats municipals i les famílies del barri.

L’alumnat ja ha participat en una primera fase del projecte, on han rebut formació sobre  economia circular, alimentació responsable, sostenible i gestió de residus. «També han visitat els mercats dels barris i han fet una petita enquesta a paradistes i clientela per conèixer els seus hàbits de consum i què tenen en compte a l’hora de comprar o vendre un producte, així com de quina manera gestionen els residus», explica Azra Suljic, tècnica d’ACPP. Durant el projecte també s’han visitat altres iniciatives d’agricultura urbana consolidades i amb implicació comunitària com  l’hort construït a la coberta  del Mercat de la Vall d’Hebron i la Teixonera. En aquest sentit, estan previstes altres activitats impulsades per l’alumnat i obertes a la comunitat com  una sessió de cuina d’aprofitament i temporada, o la «Gimcana de plàstics!», «que preveu sensibilitzar i conscienciar sobre la importància de la bona gestió individual dels residus, la importància que té comprar en comerços de proximitat i a mercat i com podem millorar la sostenibilitat climàtica i ambiental del barri a través de petits canvis en els nostres hàbits de consum».

Una màquina de precompostatge

La gestió de residus és una de les línies fonamentals de l’economia circular. En aquest sentit, s’ha instal·lat una màquina de precompostatge a L’Institut Nou, al barri del Singuerlín. L’alumnat recull el residu orgànic que es genera al centre, a les seves llars i es recull de la comunitat veïnal i ho dipositen a la màquina. Hi ha un grup que s’encarrega del manteniment de la màquina i  «té cura que es generi el precompost que s’acabarà restituint a la pagesia». «La instal·lació d’un punt de gestió descentralitzada al centre incentiva que el veïnat s’impliqui en el projecte» expliquen les tècniques. En el marc del projecte,  s’han impulsat diverses accions on els estudiants han donat a conèixer la màquina entre el veïnat, petits comerços i el mercat municipal, i els han engrescat a dur i dipositar el residu orgànic que generin.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure