Arran de la detecció de tres casos de Balena Blava en joves de la ciutat, els quals van ser controlats des d’un primer moment tot i l’alarma suscitada, Santa Coloma ha estat protagonista en diversos mitjans de comunicació durant aquest mes de maig.
A través d’una xarxa social russa, els adolescents —públic al què s’adreça la Balena Blava per la seva especial vulnerabilitat—, contacten amb el ‘cuidador’ o ‘curador’, apel·latius amb que es coneixen les persones encarregades de controlar l’evolució dels cinquanta reptes als quals s’han de sotmetre els joves fins arribar al suïcidi: fer-se talls a la pell, mirar vídeos de terror contínuament, pujar a un pont amb els peus penjant o mantenir converses via Skype amb els ‘cuidadors’ són alguns dels reptes que han de fer. Els menors són coaccionats des del primer moment en que mostren el seu interès en participar-hi i n’han d’enviar una foto o vídeo cada cop que fan un repte, la qual cosa, a banda de ser un cas d’assetjament, comporta un delicte d’inducció. En declaracions a ‘El Món’, de RAC1, Meritxell Ruiz, actual consellera d’Ensenyament, va assenyalar que el primer que s’ha de fer és denunciar-ho. Ruiz va remarcar alhora que la Balena Blava és una pràctica delictiva: “Aquí hi ha un assetjament. T’arriben fins i tot a amenaçar”. Al seu torn, el conseller de Salut, Antoni Comin, va declarar també que “davant d’un cas de ciberassetjament, i especialment preocupant com aquest, quan hi ha un indici, el que s’ha fer és la denúncia corresponent davant dels Mossos” sense fer alarmisme de la situació. La investigació de la Balena Blava es basa hores d’ara en identificar els individus que controlaven els grups tancats en les xarxes, els quals podrien ser acusats de incitació al suïcidi, amenaces i coaccions. Philip Budeikin, de 21 anys, va admetre ser el creador de la Balena Blava, en el moment de la seva detenció. Filipp Liss —pseudònim que feia servir en les xarxes— va cursar tres anys de psicologia fins que va ser expulsat de la Facultat.
Tanmateix, malgrat que els casos detectats a Santa Coloma no van ser els primers que es van conèixer a l’Estat espanyol, han ajudat en part a detectar nous casos. Amb aquests, només a Catalunya, en poc temps, s’està investigant sis casos: cinc dels quals en l’àrea metropolitana de Barcelona i un a Lleida.
Conscienciació
D’altra banda, es demana prudència i s’hi recorda que són les famílies les que tenen, en primera instància, la important tasca de recordar als fills els perills que hi pot comportar internet. La conscienciació és fonamental en aquests casos, tant amb joves sense problemàtiques anteriors com amb altres que, pel seu perfil psicològic, poden manifestar una sensibilització especial davant de situacions que es poden presentar puntualment.
Amb tot, el dia a dia tant en el Puig Castellar com a la resta de centres i espais educatius de la ciutat és completament normal. Falta poc menys d’un mes perquè finalitzi la tercera avaluació, motiu pel qual els mestres i professors s’afanyen per acabar d’enllestir les últimes classes, resoldre dubtes i preparar i corregir els exàmens finals, mentre que els estudiants ultimen les darreres setmanes de curs per poder gaudir-ne d’un estiu que es presenta ple d’activitats lúdiques i esportives pels carrers de Santa Coloma.Els alumnes, la prioritat
Casos molt inicials
Els casos detectats entre joves de Santa Coloma aquest mes de maig han estat molt inicials. Alumnes de 1er. de batxillerat van avisar l’equip directiu de l’institut, qui va posar en alerta a la psicòloga del centre, i ràpidament es va establir un pla d’acció tenint en compte el benestar dels alumnes com a prioritat. Alhora, l’eficàcia amb què va actuar el centre va esdevenir cabdal davant una situació com aquesta, i des del Departament d’Ensenyament es van prendre les mesures corresponents amb efectivitat. Entre d’altres, posar en coneixement dels centres educatius de la ciutat la situació per tal de prevenir nous casos, els quals difícilment poden passar desapercebuts en espais tan oberts i interactius com són els instituts de la ciutat.
En declaracions a aquest diari, el professor colomenc Carles Gil ha comentat que: “Situacions com la viscuda aquestes setmanes afloren amb facilitat, tot i ser casos molt específics. L’intercanvi constant de informació entre alumnes i professors és fonamental per al bon funcionament dels centres”.
La relació entre el professorat i les famílies es treballa contínuament
Professionals de l’àmbit de l’ensenyament consultats per aquest diari assenyalen que, tant des de les diverses tutories amb l’alumnat com a través d’altres activitats educatives complementàries, els joves són informats constantment dels problemes que pot comportar l’ús inadequat de les xarxes socials i del WhatsApp, així com les conseqüències de dedicar-hi més temps del que toca. A banda d’iniciatives com ara el projecte “Fils”, que articula espais per afavorir la interrelació entre les famílies, la comunitat educativa de Santa Coloma té al seu abast diversos recursos de caire pedagògic per recolzar la seva tasca. Tot just el 19 de maig, en el marc de les VII jornades impulsades per l’EREIA, l’Espai de Reflexió Entorn la Infància i l’Adolescència de Santa Coloma, des de la Biblioteca Singuerlín – Salvador Cabré, es va insistir en la importància d’establir vincles entre els professionals i les famílies. Félix Castillo, psicòleg clínic i psicoterapeuta, va reforçar la idea d’atendre especialment les famílies quan es parla dels riscos en la infància, les quals són les primeres responsables en l’educació dels seus fills.
Importància de les xerrades
D’altra banda, en declaracions als mitjans, Albert Oliva, portaveu del Mossos, ha assenyalat la importància de la participació de les famílies en les xerrades que s’ofereixen: “És importantíssim que les xerrades les rebin els pares. I la resposta que tenim dels pares i de les mares és d’interès escàs. Els pares i les mares són el primer esglaó per intentar detectar els casos”.
Així, les entrevistes constants amb les famílies per conèixer l’evolució dels estudiants i les activitats que es fan dins l’àmbit de la convivència en els centres, tenint en compte el respecte cap al professorat i la implicació dels pares i les mares més enllà de l’àmbit acadèmic, resulten força importants en el dia a dia dels estudiants, doncs no s’ha d’oblidar que els seus fills són els principals protagonistes en un món en constant evolució on la realitat pot arribar a superar la ficció.