26/06/13. El Centre d’Acolliment per a Estrangers, ubicat a Santa Rosa, acaba de celebrar els vint anys
26/06/13. La seva aparença va fer que el guàrdia de seguretat del supermercat, induït pels prejudicis, es dirigís a ella per demanar-li que li ensenyés la bossa. Hi havia molts més clients, però la mirada del vigilant es va aturar a la Ijose. “El meu color de pell fosca i els meus trets facials van fer que sospités de mi. Pensava que m’havia endut alguna cosa”, assegura aquesta dona subsahariana amb un punt de ràbia. La resta d’assistents assenteixen amb el cap, com volent ratificar que allò que pot semblar una excepció és, més aviat, la norma.
Som a una taula rodona sobre experiències migratòries que ha organitzat el Centre d’Acolliment per a estrangers per celebrar el seu vintè aniversari. L’entitat va néixer oficialment fa dues dècades tot i que molt abans els seus impulsors ja havien començat a atendre els primers immigrants que arribaven a Santa Coloma. “Als inicis, s’oferia la solidaritat més bàsica: se’ls ajudava a fer els tràmits quotidians, anar al metge, a gestionar les matrícules de l’escola dels seus fills…”, explica Carme Giménez, membre del Centre d’Acolliment. Amb els anys i a mesura que els fluxos migratoris es van anar intensificant, el centre va començar a créixer i a afegir altres serveis com les classes de castellà i català i d’alfabetització per a dones. Cada any, passen per aquests cursos entre 350 i 400 persones.
L’entitat funciona gràcies a l’ajuda desinteressada d’una vintena de voluntaris que dediquen el seu temps lliure a ajudar els immigrants. La Imma Fernández és una d’elles. Fa classes de castellà un cop per setmana i assegura que l’experiència és molt gratificant. “M’ha permès apropar-me a una realitat silenciada i a un dels col·lectius més vulnerables”, assegura la jove que acaba de llicenciar-se de Treball Social.
Criminalitzar l’immigrant
En aquestes dues dècades, l’entitat ha hagut de fer front a moments de dificultat, però potser cap com el que li toca gestionar ara, amb una crisi econòmica profunda que tendeix a criminalitzar l’immigrant. “El context econòmic desperta els baixos instints i fa que floreixin les actituds racistes. El que està en joc és el lloc de feina”, alerta Giménez. Segons ella, el racisme de determinats partits polítics –com a Santa Coloma és el cas de PxC- està distorsionant la realitat i enfrontant els veïns i això només s’atura amb voluntat, pedagogia i respecte mutu. Per una altra banda, i al seu parer, la gestió que l’Ajuntament ha fet i fa de la immigració no ajuda gaire a acabar amb aquestes actituds. “Sempre li ha faltat fermesa per fomentar les polítiques d’inclusió”, assegura Giménez tot recordat la polèmica sobre els articles de PxC al Full Informatiu. “Fa cinc mesos que es va acordar crear una comissió que vetllés pel respecte als drets humans i evités els articles xenòfobs i encara no s’ha fet”, lamenta.