Ara fa uns anys el tram final del riu Besòs s’ha convertit en un parc fluvial. Però fins no fa gaires anys, aquest riu era una autèntica claveguera a cel obert. De fet, el desembre del 1962, una gran riuada va fer pujar el cabal del riu Besòs fins als límits de la llera. El periodista Eugeni Madueño, que en aquelles dates acabava d’arribar a Barcelona per acompanyar la seva família, recorda la gran quantitat d’objectes i d’animals morts que baixaven riu avall.
També té molt present l’altíssima velocitat de l’aigua i el soroll que feia. Després de la riuada, els anys posteriors, Barcelona va viure una allau de migrants arribats a buscar feina a la indústria. Al llarg del Besòs El Besòs, de claveguera oberta a parc fluvial hi van aparèixer fàbriques i més fàbriques que abocaven tots els seus residus al riu sense miraments. A principis dels anys 90, Antoni Fogué, aleshores regidor de Santa Coloma de Gramenet i de formació biòleg, es va posar al cap que algun dia, aquella claveguera industrial seria un parc fluvial.
La gent no se’l va prendre gaire seriosament però el parc es va convertir en una realitat l’any 2000. Avui, el parc fluvial té 115 hectàrees de terreny i cinc quilòmetres de carril bici. Abans del desastre ecològic del 2019, hi havia 200 espècies d’ocells que feien els nius a les illes artificials del parc. Avui és l’autèntic pulmó verd e Santa Coloma i un dels llocs preferits dels colomencs per fer esport o passejar.
El riu Besòs es continua renaturalitzant
L’AMB i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet van presentat, la passada primavera, el projecte de creació del primer refugi de biodiversitat al riu Besòs a Santa Coloma de Gramenet. Aquest refugi permetrà el desenvolupament de flora i fauna i millorarà la qualitat paisatgística d’una conca fluvial que esdevé un corredor ecològic imprescindible dins la infraestructura verda i blava metropolitana, ja que connecta els parcs naturals de la Serra de Collserola i de la Serralada de Marina amb el litoral metropolità.
El projecte incorporarà un programa d’educació ambiental i ciència ciutadana amb vocació metropolitana. Té un pressupost de 998.424,19 € i serà finançat per l’AMB (70 %) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (30 %). També disposa de finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El projecte persegueix millorar la funció de connector ecològic entre els parcs naturals de la Serralada de Marina i de la Serra de Collserola i el litoral metropolità mitjançant solucions basades en la natura, a més de potenciar la biodiversitat d’espècies vegetals i animals.
Santa Coloma acull el Ploggin Tour al Parc Fluvial del Besòs
Aquest diumenge 3 d’octubre, a partir de les 10:30h, al Parc Fluvial del Besòs de Santa Coloma de Gramenet es farà la jornada Plogging Tour sota el lema “Fes esport pel planeta” en què es combinarà la realització d’exercicis físics guiats i activitats esportives -com el running i el senderisme- amb la recollida de brossa.
Durant la jornada es combinarà la realització d’exercicis físics guiats per monitors esportius per a totes les edats i nivells a la zona del Parc Fluvial del Besòs i activitats esportives com el running i el senderisme, amb la recollida d’escombraries del Parc i les lleres del riu, a través de metodologies inclusives i participatives accessibles per a totes les persones i edats.
Els hàbits de vida cardiosaludables a través de la pràctica d’activitats esportives a l’aire lliure, sumats a la cura de la biodiversitat i el patrimoni natural dels pobles i ciutats, i la participació ciutadana, al costat de l’eliminació dels plàstics d’un sol ús i l’economia circular, són els eixos principals que impulsa la comunitat Plogging Tour a Catalunya, promovent una societat més sana i afavorint la igualtat, la cooperació i les aliances per assolir la transició cap a una societat més resilient.
L’esdeveniment, que se celebrarà sota els protocols i mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries compta amb una zona de Village Nationale-Nederlanden, on se celebraran diferents tallers participatius i jocs per als més petits, que promouen l’esport, la cooperació, la conservació dels ecosistemes i la creativitat circular verd i blau.
Màlaga, Terol, Sevilla, Bilbao, València, la Corunya, Saragossa, València o Madrid són algunes de les 11 ciutats que ja s’han sumat a aquest repte mundial de fer esport pel Planeta i han aconseguit retirar més 18.000 quilos de brossa d’àrees urbanes, platges, boscos i zones protegides de la Xarxa Natura 2000.