Estalvis ‘segrestats’

28/02/13. L’entitat Estafa Banca es presenta a Santa Coloma i insta als clients afectats per les participacions preferents i altres productes bancaris de risc a lluitar de manera col·lectiva per recuperar els seus  diners
 

28/02/13. Preferents, subordinades o accions. Adopten diversos noms, però tots són productes bancaris de risc que han atrapat els estalvis de milers de ciutadans a tot l’estat. És difícil conèixer xifres oficials, però es calcula que a Catalunya hi podria haver uns 300.000 afectats, la gran majoria dels quals són persones més gran de 65 anys. Al conjunt de l’Estat espanyol, aquesta xifra podria arribar al milió de persones i s’estima que el volum d’estalvi implicat podria ser de 30.000 milions d’euros.

 

La majoria de bancs i caixes d’estalvi van començar a vendre preferents l’any 2000  aproximadament, pràctica que es va allargar fins al  mes de novembre del 2011, que és quan l’escàndol va aparèixer als mitjans de comunicació. Hi ha gent que no sap llegir, està malalta o és discapacitada. Altres persones estan emmalaltint en veure com els seus estalvis de tota la vida estan “segrestats” per la maleïda lletra petita i per haver confiat en la bona fe del director de la seva sucursal. Alguns consideren que han signat una sentència de mort. Necessiten els diners, els tenen i no els poden recuperar. Se senten del tot “estafats”.

 

Pressió social

“Tots els banquers són els nostres enemics fins que no ens retornin els estalvis”. Ricard Izquierdo és membre de la plataforma Estafa Banca Badalona-Santa Coloma, que recentment s’ha presentat a la ciutat, tot i que des de fa mesos funciona a Badalona, on cada dijous a les sis de la tarda els seus membres protesten a les portes de l’Ajuntament. L’entitat ha escollit el barri del Fondo per donar-se a conèixer –hi ha previstes més xerrades- i per instar tots els colomencs afectats per aquests productes tòxics a no decaure i lluitar per allò que és seu. “Nosaltres som la força, hem de fer soroll i pressionar per recuperar els  estalvis de tota una vida”, diu Izquierdo, convençut que la pressió social farà moure els polítics, que encara s’ho miren “de reüll”. “Els polítics es mouran si nosaltres ens movem”, apunta.

 

Fer accions

La plataforma Estafa Banca insisteix molt en la importància de mobilitzar-se per guanyar aquesta batalla que és llarga i complexa. “Asseguts al sofà veient el futbol no recuperarem els diners”, diu Benito García, un altre afectat que també forma part de l’entitat. García és de Santa Coloma però des dels orígens de la plataforma ha lluitat amb els companys badalonins. Ara que la problemàtica s’ha visibilitat i la gent va perdent de mica en mica la por a reclamar el que és seu, la intenció és crear un grup estable a Santa Coloma per fer accions, en consonància amb les que es duen a terme altres ciutats d’arreu de l’estat. “El problema –afegeix Izquierdo- és que hi ha gent que encara s’avergonyeix d’haver estat estafat. Qui s’han de sentir culpables són els banquers”. Izquierdo aconsella explicar la problemàtica perquè està convençut que hi ha molta gent afectada que encara a dia d’avui, calla.

 

La plataforma Estafa Banca Badalona- Santa Coloma ha organitzat pel proper dissabte 9 de març (10.30 hores) una xerrada a la biblioteca de Singuerlín sobre les participacions preferents i els altres productes bancaris de risc. La trobada comptarà amb la presència d’un equip d’advocats especialitzat en temes financers que donarà més detalls de com actuar en cas de ser un dels afectats per les preferents. En qualsevol cas, la plataforma aconsella fer una queixa al registre de l’Ajuntament per que quedi constància i es pugui fer una mena de cens de persones afectades a la ciutat i les entitats bancàries amb les quals es van signar les preferents. “Així, les accions es poden concretar més”, asseguren des de la plataforma d’afectats. En paral·lel, proposen fer una reclamació per escrit i lliurar-la a l’oficina del banc o de la caixa reclamant la nul·litat del contracte i el retorn del 100% dels diners. “En moltes ocasions les entitats bancàries han fet un doble frau: fent canviar les participacions preferents per altres productes igualment perillosos, com el deute subordinat”, explica Izquierdo. “No ens podem quedar a casa. Ens han enganyat. Ens han segrestat els diners”, clou.

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure