Infants i adolescents opinen sobre com haurien de ser els Pressupostos de la Generalitat a Santa Coloma

El Govern impulsa un procés participatiu adreçat a menors d’edat d’entre 10 i 15 anys per saber quines despeses consideren prioritàries 

El projecte compta amb el suport de l’OCDE i la col·laboració d’UNICEF Comitè Catalunya en l’organització de les sessions i els materials utilitzats

Les conclusions dels debats es plasmaran en un informe que s’entregarà al Govern i que es tindrà en compte en la preparació dels comptes del 2026

El Govern ha posat marxa un procés participatiu entre infants i adolescents de 10 a 15 anys per conèixer la seva opinió sobre quines han de ser les prioritats dels propers Pressupostos de la Generalitat. Amb aquesta finalitat s’han programat sessions informatives i de debat en diferents municipis de Catalunya.

El projecte compta, d’una banda, amb la col·laboració d’UNICEF Comitè Catalunya en l’organització de les sessions i l’elaboració dels materials utilitzats; i, de l’altra, amb l’assessorament d’experts en participació ciutadana de l’OCDE i el suport dels consells d’infància i adolescència dels municipis implicats.

Els infants participen en la sessió de debat

Les conclusions dels debats es plasmaran en un informe que es traslladarà al Govern i es tindrà en compte en la preparació dels propers Pressupostos. Un cop enllestits, es farà una devolució als nens i nenes participants, tot informant-los de quines prioritats s’hi han pogut incorporar i quines no.

Sis sessions en diferents municipis

Fins ara s’han organitzat cinc sessions, la darrera de les quals s’ha celebrat avui a Santa Coloma de Gramenet, on hi han participat nens i nenes del Consell local de la Infància. També hi han assistit el secretari general del Departament d’Economia i Finances, Juli Fernández, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, i representants d’UNICEF Comitè Catalunya.

Les sessions anteriors han tingut lloc a Lleida (dues sessions), Palafrugell i Santpedor, i fins ara hi han participat més d’un centenar d’infants i adolescents dels consells d’infància i adolescència d’aquests municipis, vinculats a UNICEF a través de la iniciativa ‘Ciutats Amigues de la Infància’. El darrer debat es produirà a Reus, on està previst que hi assisteixin nens i nenes de l’escola Montsant, referent en Drets d’Infància d’UNICEF.

Durant les setmanes següents s’analitzaran totes les aportacions sortides dels debats i s’elaborarà l’informe que s’elevarà al Govern, que està previst que es presenti al mes de juny, coincidint amb l’inici dels treballs d’elaboració dels comptes del 2026.

Un projecte amb vocació de permanència

El secretari general del Departament d’Economia i Finances, Juli Fernández, ha posat en valor el caràcter pioner del projecte i la resposta dels infants que han participat, “que ha estat molt positiva”.“Una part molt important dels Pressupostos de la Generalitat afecta la vida dels infants però tenim pocs canals per escoltar les seves propostes, i aquesta és una bona manera donar-los veu”, ha subratllat. Fernández també ha avançat que “el projecte ha arrencat aquest any amb sis sessions, però li volem donar continuïtat en els propers anys i organitzar més debats arreu de Catalunya, perquè com a Govern ens dona una informació molt valuosa”.

“Més enllà de les lleis i els programes, és en els pressupostos on els drets dels infants es troben en joc, d’aquí la importància que tinguin en compte els drets dels nens i de les nenes”, ha assegurat Laia Ruich, coordinadora d’UNICEF Comitè Catalunya. Segons Ruich, “un pas fonamental per a fer-ho és fer partícips als infants i adolescents, escoltar-los i tenir en compte la seva opinió a l’hora d’elaborar-los. La Convenció sobre els Drets de l’Infant reconeix els nens i les nenes com a ciutadans de ple dret i ens obliga a tenir en compte la seva opinió a l’hora de prendre decisions sobre allò que els afecta, i des d’UNICEF treballem perquè això sigui així en tots els àmbits”.

Implicar els infants i adolescents en la presa de decisions

La Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides disposa el dret dels nens i les nenes d’opinar sobre tot allò que els afecta, així com l’obligació dels adults de tenir en compte aquestes opinions, com a ciutadans de ple dret que són (art. 12). D’altra banda, la protecció i la promoció dels drets dels infants i adolescents, més enllà de normes i programes, requereix de recursos, i d’aquí la importància dels Pressupostos i que aquests incorporin la perspectiva de drets dels infants.

En aquest sentit, el projecte té una triple vessant:

Donar compliment als drets dels infants, en la mesura que s’implica nens, nenes i adolescents en la presa de decisions sobre polítiques públiques que tenen un impacte directe en la seva vida.

Informativa, perquè ajuda a l’Administració a conèixer les preferències i necessitats d’aquest grup de població i, per tant, a una millor i més informada presa de decisions.

Pedagògica, per tal que infants i adolescents es familiaritzin amb el funcionament del Pressupost i sàpiguen com els diners que es recapten financen les polítiques i els serveis públics.

Col·laboració entre el Departament d’Economia i UNICEF

Fruit de la col·laboració entre el Departament d’Economia i UNICEF Comitè Catalunya, des de l’any 2019 el Govern de la Generalitatquantifica, a través d’una metodologia d’UNICEF, la inversió pressupostària en la infància a cada exercici pressupostari. Saber quant i en què s’inverteix en infància és un primer pas necessari en el procés d’incorporar la perspectiva de drets en els Pressupostos. Aquest pilot participatiu realitzat amb nens i nenes vol seguir aprofundint en el treball del Govern de la Generalitat en pro d’uns comptes públics que incorporin la perspectiva de drets de la infància i, així, contribuir a fer-los efectius.

“Parlem de Pressupostos”

Aquests debats adreçats a infants i adolescents s’inscriuen en el projecte participatiu “Parlem de Pressupostos” impulsat per la Direcció General de Pressupostos de la Generalitat. Es tracta d’un model de consultes pressupostàries pensat perquè la ciutadania aporti informació sobre les seves preferències, opinions i propostes en relació als comptes públics, per tal de facilitar una presa de decisions més ben informada per part del Govern. En el marc d’aquest projecte, s’han organitzat 10 sessions amb la participació d’uns 200 adults. Com en el cas dels infants, els resultats d’aquestes sessions es plasmaran en un informe final que s’integrarà dins de la documentació que acompanyarà el projecte dels propers Pressupostos.

“Parlem de Pressupostos” compta amb assistència tècnica per part d’experts de l’OCDE, ja que el projecte va ser seleccionat per la DG Regió de la Comissió Europea com a exemple de projecte innovador de participació pública. Es tracta, a més d’un model amb un alt valor pedagògic, ja que els debats inclouen accions formatives prèvies en matèria pressupostària i de finances públiques.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure