La Biblioteca Central torna a obrir les portes aquest dijous

La Biblioteca Central de Santa Coloma torna a obrir les portes aquest dijous 7 de juliol quasi un any després d’haver-les de tancar per les obres de reforma de la climatització de tot l’edifici. A les 10 del matí ja es podrà entrar per llegir un llibre o una revista, veure una pel·lícula o escoltar música i a partir de les 17.30 hores hi haurà la festa inaugural amb tot un seguit d’activitats familiars i la intervenció de l’alcaldessa, Núria Parlon.

L’espectacular façana blanca de l’edifici continua sent la mateixa, però un cop els usuaris creuin la seva porta d’entrada percebran alguns dels canvis que s’han introduït en aquest equipament cultural. La ‘nova’ biblioteca central és un edifici més sostenible i intel·ligent que fa un any després de la reforma practicada. Un equipament més adaptat a les exigències del segle XXI sobretot pel que fa a la sostenibilitat.

La instal·lació compta amb una nova climatització de fred i calor que significarà «una millora d’eficiència energètica, amb un control domòtic de les estances i de la temperatura, així com una renovació constant de l’aire interior per aire net», explica la seva directora, Laia Ventura.

Cal no oblidar que la Biblioteca Central, igual que la del Fondo, Can Peixauet i Singuerlín, forma part de la xarxa de refugis climàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, llocs que proporcionen confort tèrmic quan les temperatures són elevades com ara l’estiu.

Préstec per radiofreqüència

L’altre gran canvi que afectarà més directament a les dinàmiques habituals dels usuaris dins una biblioteca està relacionat amb el nou servei de préstec per radiofreqüència instal·lat gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona i que els usuaris de la biblioteca del Fondo ja coneixen. Ja no caldrà passar per la taula dels bibliotecaris cada cop que es vulgui agafar en préstec un llibre o un CD. Bastarà amb passar el codi de barres del material prestat per un lector de radiofreqüència i ja quedarà registrat.

L’ús d’aquesta tecnologia comportarà «el replantejament de tasques i de l’organització de l’equip de treball de la biblioteca, així com un canvi important en la gestió de l’equipament», destaca Laia Ventura; però també una immersió dels ciutadans en «la cultura de l’autoservei», perquè puguin ser «més autònoms» dins de l’equipament, així com tenir «més privacitat» en la gestió del préstec.

Nova distribució dels fons documental

Caldrà aprendre a orientar-se els primers dies que els usuaris tornin a la biblioteca, oberta durant tot l’estiu, ja que s’ha modificat la distribució del fons documental, tenint en compte que el preceptiu silenci absolut associat a una biblioteca no sempre és possible i tothom s’ha de sentir a gust respectant la resta d’usuaris. Per això, s’ha pensat en l’ús que els ciutadans fan de cada material –no és igual llegir que escoltar música o veure una pel·lícula- i s’ha distribuït el fons documental en quatre espais de més a menys sorollosos: cinema i música; espai infantil; ficció i oci; i no-ficció.

La Biblioteca Central compta en el moment del seu tancament el juliol de 2021 amb un fons documental, sense incloure les revistes, de 78.117 volums que s’ha incrementat aquest 2022 amb 250 noves adquisicions. Algunes de les darreres han estat la novel·la Vae Victus d’Albert Sánchez Piñol o el llibre sobre feminisme de Natza Farré Tinc algunes certeses i molts dubtes, així com el disc A la casa d’en lloc del cantautor Roger Mas.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure