Va néixer a finals del segle XVIII i, poc més de 200 anys després, Santa Coloma de Gramenet recuperarà la figura del sereno per vetllar per la seguretat i combatre l’incivisme nocturn que es pugui produir a la ciutat. «És un concepte associat a la tasca de treball comunitari i amb aquesta iniciativa volem aconseguir entorns de confiança», transmet l’alcaldessa Núria Parlon.
«Patim una sensació d’inseguretat i desconfiança. Per una banda tenim els delictes que es produeixen en una ciutat, que depenen dels cossos de seguretat, i després n’hi ha la percepció d’inseguretat ciutadana, ja estiguin arrelats al factor hora, factor edat o factor gènere. Això crea inseguretat en la nostra vida quotidiana i no ens sentim còmodes al nostre entorn immediat», afegeix.
No gaire anys enrere, la figura del sereno era la d’un bo veí o veïna que estava compromès amb el seu barri i reforçava els vincles veïnals, els vincles comunitaris. «És un terme nostàlgic que el portem a l’actualitat. Són agents de barri que treballaran en un entorn de nit».
Amb aquesta carta de presentació, l’Ajuntament donarà feina a 18 persones de la ciutat amb dos requisits mínims ja plantejats: persones a l’atur i majors de 45 anys. Els serenos treballaran en parelles mixtes i aniran identificats amb armilles grogues, complint un horari entre les 23.00 hores i les 7.00 hores del matí.
A més a més, el pressupost s’incrementa un milió d’euros (14.500.000 euros durant l’any 2018) i s’invertirà aproximadament 400.000 euros en aquest servei.
Durant el mes de febrer es farà la formació a través de Grameimpuls (conèixer la ciutat, com cal actuar…) per començar a treballar a partir del mes de març.
El sereno actuarà d’agent cívic nocturn, anirà acompanyat d’un telèfon mòbil per atendre les peticions ciutadanes i algunes de les tasques a realitzar són les següents: acompanyament persones grans, cura de l’espai públic, lluita contra l’incivisme i vandalisme, detectar incidències, supervisió nocturna. El Consistori remarca que «en cap moment té una relació amb la policia local, tot i que són funcions complementàries».