L’Ajuntament engega el Pla ‘Renovem els barris’, pioner a l’estat, per rehabilitar el parc d’habitatges privat

Ahir diumenge l’alcaldessa Núria Parlon va presentar al barri de Fondo-Alto el macro-projecte de ciutat Renovem els barris, una iniciativa pionera i innovadora a nivell estatal pel que fa a la rehabilitació del parc d’habitatges privat de més de 40 anys amb negociació veïnal, projecte, acompanyament i empenta per part d’una administració pública. L’acte ha reunit un centenar de veïns i veïnes de la zona, que han celebrat plegats l’inici del projecte, amb jocs infantils, una xocolatada popular i la realització d’un mural de record, que han pintant els nens i nenes de la zona assessorats per l’artista urbà Milú. L’alcaldessa ha estat acompanyada en la presentació del projecte pel tinent d’alcalde d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas, i el president de l’Associació de Veïns de Fondo Alto, Carlos Gracia.

Amb el nou projecte Renovem els barris, és el primer cop que un ajuntament assumeix les funcions d’organitzador de la rehabilitació d’edificis privats -façanes, cobertes, patis, condicionament tèrmic i de tots aquells espais comuns que necessiten actualització- i alhora facilita totes les condicions necessàries -econòmiques i de projecte- perquè la comunitat de veïns i veïnes puguin pagar tranquil·lament la reforma i que aquesta es faci amb plenes garanties.

A Santa Coloma el 43 % dels blocs d’habitatges privats tenen entre 45 i 64 anys d’antiguitat; el 10,19% entre 55 i 64 anys i un 5,24% tenen més de 85 anys. Tots ells amb moltes necessitats de renovació. Fins ara, com passa a la resta de ciutats, les rehabilitacions es posposen durant molt de temps perquè els veïns i les veïnes no es posen d’acord en quines obres calen fer a les seves comunitats, o no poden pagar-les, a més totes les tasques necessàries prèvies -contractar arquitecte, demanar llicència, buscar un constructor, etc.

En aquest sentit, l’alcaldessa Núria Parlon ha destacat que «a Santa Coloma hem trobat la solució, perquè els edificis d’habitatges envellits es rehabilitin com cal, de manera més immediata i sobretot amb finançament adaptat a les butxaques de tots els veïns i les veïnes. Es tracta del Pla municipal ‘Renovem els barris’, que ha començat amb la reforma dels blocs de Pirineus i que volem traslladar a totes les zones de la ciutat que ho necessitin, i a d’altres ciutats de tot el país». Per executar aquesta iniciativa l’Ajuntament s’empara en els preceptes de la Llei ‘3R’, llei 8/2013 de rehabilitació, regeneració i renovació urbanes, i que delimita les zones a remodelar com a Àrees de Conservació i Rehabilitació (ACR).

L’experiència-pilot a Pirineus, en dades
La primera ACR que ha delimitat l’Ajuntament de Santa Coloma ha estat el tram del carrer de Pirineus que va del carrer de Bruc a Olot, primera experiència de Renovem els barris. Avui l’alcaldessa, el tinent d’alcalde d’urbanisme, Jordi Mas, amb els veïns i les veïnes i el president de l’Associació de Veïns de Fondo Alto, Carlos Gracia, han pogut veure el primer dels edificis rehabilitats i pintats. En total, està previst actualitzar, en menys de dos anys, 32 edificis d’habitatges d’aquest carrer -26 plurifamiliars i 6 unifamiliars- que corresponen a 360 habitatges i 26 locals; 649 propietaris i propietàries se’n beneficiaran. Es tracten d’edificis amb 41-45 anys d’antiguitat als quals es farà condicionament i pintura de les façanes, cobertes, patis interiors. En la majoria d’ells es millorarà la qualitat i aïllament tèrmic perquè les llars estiguin més protegides del fred.

Els veïns i les veïnes de Pirineus van escollir el projecte de paisatge urbà que volien amb colors diferents per cada edifici, que suposaran una imatge molt renovada del carrer. El projecte té un pressupost inicial d’1,8 milions d’euros que avança l’Ajuntament, una part subvencionat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En aquest sentit, els veïns i les veïnes disposen de tres modalitats diferents de pagament adaptades a les seves situacions econòmiques.

Facilitats econòmiques per als veïns i les veïnes
Les tres modalitats de pagament d’obres que facilita l’Ajuntament als veïns i les veïnes són:

· Modalitat 50-50: els veïns abonen el 50% al principi de les obres i el 50% al final. També a entitats financeres (propietàries d’habitatges).
· Modalitat 60 o 120 quotes: pagaments mensuals en 5 anys, domiciliats.
· Inscripció de la càrrega al registre de la propietat: adreçat a aquelles persones que no poden pagar, és a dir, propietaris residents a l’habitatge amb ingressos anuals inferiors a 20.000 euros i que ho sol·licitin. Llavors queda la càrrega pendent en l’escriptura de l’habitatge.

Un model a seguir per altres administracions

El projecte-pilot a Pirineus ja ha despertat l’interès d’altres administracions públiques i d’ajuntaments com el de la ciutat de Madrid, que estan valorant traslladar-ho al seu territori. Per una banda, la iniciativa té el suport de l’AMB, Consorci Metropolità de l’Habitatge, que utilitzarà el model de Santa Coloma per a futures polítiques metropolitanes. Així mateix, la Generalitat de Catalunya ha triat Renovem els barris com a «projecte tractor», és a dir, com a projecte singular d’especial rellevància per la capacitat d’establir un un model que pot ser aplicat a d’altres municipis. Per la seva banda, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha endegat un curs de formació per als professionals que vulguin treballar com a gestors d’àrees de rehabilitació, a partir de l’experiència de la nostra ciutat.

Font: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure