Les infermeres de l’Esperit Sant utilitzen armilles per evitar interrupcions durant la preparació de medicaments

El març del 2018, la Montse Martínez, infermera de la tercera planta de l’Hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet va proposar aquest projecte. Portar una armilla per evitar interrupcions durant la preparació de medicaments. La idea, segons Martínez, era evitar que les infermeres estiguessin totalment concentrades quan administren medicaments als pacients a la planta 3B del centre hospitalari. La iniciativa ha estat un any i mig de prova i ara, després de demostrar-se la seva efectivitat, s’ha implantat a tot l’hospital. Segons el centre, des de que les infermeres porten aquesta armilla, on posa “STOP! Ara no el puc atendre. Estic preparant medicació” han rebut fins a un 85% menys d’interrupcions per part de companys i familiars, passant de 28 a 4 intermissions de mitjana.

Aquesta millora és el resultat de la implantació d’aquesta armilla d’alerta durant l’administració de fàrmacs per tal d’evitar interrupcions que puguin generar errors de medicació i millorar, així, la seguretat del pacient.

Medicació efectiva preparada per les infermeres del centre

L’evidència científica indica que durant la preparació i administració de medicació les interrupcions són la causa principal dels errors. Normalment aquestes interrupcions són dubtes del personal, un sèrum que s’acaba o un familiar que pregunta per un pacient, entre altres. En aquest sentit, des de l’Hospital Esperit
Sant es va observar que una infermera podia ser interrompuda fins una quarantena de vegades durant les dues rondes de medicació del matí i que entre el 75 i el 85% d’aquestes interrupcions eren evitables.

Per aquest motiu, el març de l’any passat, es va iniciar aquesta prova pilot. Unes proves que han consistit amb la infermera encarregada de preparar i administrar la medicació s’ha posat una armilla distintiva per evitar les interrupcions i així disminuir els possibles errors de medicació evitables. La prova pilot ha estat un èxit i s’ha notat que les interrupcions han baixat notablement. Aquests resultats demostren que l’armilla és un dispositiu útil per disminuir les interrupcions, reduir els errors de medicació i augmentar la seguretat del pacient. Gràcies als resultats d’aquest estudi, s’ha decidit implantar aquesta mesura
a totes les unitats d’hospitalització de l’Esperit Sant.

Projecte de Seguretat del Pacient

Aquest projecte s’emmarca en la línia de treball de l’Hospital de l’Esperit Sant orientada a garantir l’ús segur dels medicaments, i que s’inclou en el Projecte de Seguretat del Pacient. Es tracta d’un línia amb una especial rellevància, ja que els errors de medicació són la principal causa d’esdeveniments adversos relacionats amb l’assistència sanitària. En concret, durant tot l’any s’ha dedicat un mes a un projecte de seguretat del pacient.

El gener va començar amb un sobre prevenció de caigudes, el febrer de prevenció de les úlceres per pressió, març sobre identificació activa del pacient, l’abril sobre atenció a la disfàgia, el maig sobre higiene de mans, el juny de transfusions segures, la medicació segura va centrar el setembre i la prevenció de les infeccions, aquest octubre. De fet, abans d’acabar l’any, l’hospital ha preparat dues jornades més per conscienciar la seguretat del pacient. El dia 13 de novembre s’ha programat una sessió per prevenir el dolor i el dia 11 de desembre, la darrera de l’any, sobre cirurgia segura.

Plats aptes per a vegetarians a la cafeteria de l’Esperit Sant

Una cafeteria o restaurant d’un hospital ha de donar exemple de bons hàbits d’alimentació. Ara, la Cafeteria de la Fundació Hospital Esperit Sant ha estrenat l’opció de plats vegetarians, tant per a professionals del centre com per usuaris. El menú permet triar entre plats tradicionals vegetals, de temporada i proximitat, que seran identificats amb un distintiu. El centre hospitalari ha informat que ara s’oferirà el Buddha bowl, una opció completa de menjar principal, equilibrada, variada i saludable, consistent en una base de verdures, hidrats de carboni, vitamines i minerals, i un aportament de greix saludable.

S’oferiran dues opcions diàries de Buddha Bowl, un amb proteïna vegetal, 100% vegà, i un altre amb proteïna animal. En tots dos casos, serà plat únic. D’altra banda, amb l’objectiu de reduir els residus i de ser més sostenibles, la Cafeteria de la FHES ha deixat d’oferir aquest mes d’octubre envasos plàstics a tots els seus usuaris. Per fer-ho possible, Arcasa, l’empresa que gestiona el servei, ha dut a terme dues accions: introduir ampolles d’aigua reutilitzables i substituir els antics tuppers per endur de plàstic per articles de material compostable.

L’Esperit Sant incorpora una audiòloga

Una altra de les novetats de l’hospital colomenc és la incorporació d’un nova audiòloga clínica dins del Servei d’Otorinolaringologia. La nova audiòloga clínica serà la responsable de realitzar les audiometries tant a les Consultes Externes de l’Hospital com al Centre d’Atenció Especialitzada (CAE) Santa Coloma, ubicat al CAP amb el mateix nom. La incorporació d’aquesta figura a l’equip d’ORL suposa un plus d’especialització en l’exploració de l’audició dels pacients i s’emmarca en l’estratègia d’optimització d’operacions de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant d’aquest any.

A més de les audiometries, des del Servei d’ORL de la FHES es realitzen altres proves diagnòstiques per determinar alteracions o malalties de l’oïda, com són l’angiografia, la biometria, la campimetria, la laserteràpia oftalmològica, l’optometria o la tomografia de coherència òptica.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure