07/05/13. La Fundació Tallers arriba al quart de segle més arrelada al territori que mai però amb la mateixa filosofia de sempre: garantir la inserció laboral de les persones amb discapacitat
07/05/13. Amb prop de 300 treballadors, és una de les entitats de Santa Coloma més persones ocupa a dia d’avui. Gestiona el punt verd de Can Calvet, al barri de Singuerlín, fa la neteja viària dels caps de setmana i festius a tota la ciutat, tasques de jardineria a organismes com la Universitat de Barcelona, digitalitza i gestiona arxius documentals i realitza empaquetats per a empreses i administracions. Té la seva pròpia línia de bijuteria artesana i una botiga online on dóna sortida a penjolls, arracades i fulards fets a mà. Tot això i més és Fundació Tallers, que arriba enguany al vint-i-cinquè aniversari. En tot aquest temps, la seva filosofia no ha canviat en absolut: garantir la inserció de les persones amb diversitat funcional continua sent la seva raó de ser, però sí ho ha fet la seva activitat i la relació que manté amb el territori. L’entitat ha fet arrels a Santa Coloma i s’ha consolidat com un actor més dins del teixit socioeconòmic de la ciutat.
L’any 1988, vinculada a les necessitats de l’associació de pares Aspanide i per iniciativa de la Generalitat de Catalunya, neix Fundació Tallers a Santa Coloma. “La idea era donar suport a les associacions que molt abans havien començat a desenvolupar centres de treball amb persones amb discapacitat”, explica Ricard Matas, gerent de l’entitat. Aleshores, Fundació Tallers a Santa Coloma ocupava 65 persones amb discapacitat i concentrava la seva activitat en el sector dels manipulats, aprofitant un teixit industrial català molt potent.
Però, amb el temps la fotografia va canviar i l’entitat es va veure obligada a canviar de plantejament. “Arriba un moment en què vam veure que el sector industrial, vinculat a la part més important de la nostra activitat productiva, era cada vegada més inexistent. La feina que fèiem s’havia traslladat a altres zones del món, com la Xina o l’Europa de l’Est, i havíem de canviar d’estratègia”.
Vinculació amb el territori
D’aquesta manera sorgeix a partir del 2005 un nou plantejament, recolzat pel primer Pla Estratègic de l’entitat que té com a principal objectiu vincular Fundació Tallers amb el territori -Santa Coloma i Badia, on hi ha una altra seu-. “Això era molt important, no tenia sentit que atenent a 300 persones no hi hagués cap relació laboral amb l’Ajuntament, que la gent no ens conegués”, explica el gerent. “El nostre objectiu ara és buscar activitats arrelades al territori”, afegeix.
Aquesta nova estratègia ha comportat una progressiva desvinculació del sector dels manipulats. Si l’any 2005, el 75% de la feina productiva que feien els usuaris del centre especial de treball era del sector del manipulat i un 25% d’activitats de serveis externs, ara és a l’inrevés. Jardineria, neteja i altres línies de valor afegit, com ara la digitalització documental, activitats del sector de la sostenibilitat medioambiental, com el reciclatge ocupen ara mateix a la majoria dels usuaris de l’entitat.
Un repte, gestionar l’envelliment
Fundació Tallers celebra els 25 anys amb un repte a l’horitzó: la gestió de l’envelliment dels seus usuaris. “Es important que hi hagi una continuïtat en l’atenció de les persones amb diversitat funcional”, diu Matas. Actualment, la mitjana d’edat és de 43 anys. “Hem de ser coherents amb la comunitat: anar més enllà i abordar altres etapes, com la jubilació o la pèrdua dels pares. S’ha de mantenir el vincle amb l’usuari”, clou el gerent.