Veïns del carrer de Sant Joaquim i familiars dels inquilins de l’edifici del número 23 on aquesta matinada han mort tres persones i quatre han resultat ferides per un incendi han coincidit en assenyalar que una desgràcia com aquesta «tard o d’hora havia de passar» a causa de les baralles i amenaces entre algunes persones que habitaven l’edifici.
El darrer episodi va succeir diumenge passat quan un home va ser detingut per resistència a l’autoritat i amenaces. La situació de conflictivitat era «vox populi» i les trucades a la policia una constant.
«Sabíem que això anava a passar i li havíem dit a la immobiliària» propietària de l’edifici, explicava Sheila, nora de l’Eduardo, que portava «tota la vida» residint a l’edifici sinistrat. «Era inevitable», insisteix, el que aquesta matinada ha succeït.
Baralles constants
«Es temia que anava a passar alguna cosa així perquè hi havia moltes baralles. Eren constants», ha afirmat a Diari de Santa Coloma una veïna.
La dona que està ingressada a la Vall d’Hebron a conseqüència de l’incendi es troba «en coma amb cremades al 60% del seu cos», ha dit la seva parella, L.V. Tots dos van saltar aquesta matinada per la claraboia des d’un tercer pis per fugir de les flames. D’altra banda, les dues persones ingressades a l’Hospital de l’Esperit Sant ja han estat donades d’alta, segons ha informat l’Ajuntament de Santa Coloma.
La tensió i la indignació han planejat tot el dia per les immediacions de l’edifici, on aquesta tarda s’ha produït una baralla que ha obligat a la intervenció dels agents dels Mossos d’Esquadra.
Mentrestant, l’Àrea d’Investigació Criminal de la policia catalana continuava investigant les causes de l’incendi. Els inquilins contaven que al replà de l’edifici hi havia «des de feia tres o quatre dies» mobles, sofàs i un matalàs a l’espera que els serveis municipals vinguessin a retirar-los. Aquests ha estat un dels dos focus de foc.
Personal dels serveis socials de l’ajuntament i del CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona) han atès in situ als veïns afectats. De les cinc famílies ateses, dues han demanat l’atenció del CUESB, que els ofereix una solución habitacionals provisionals i la resta han optat per passar la nit amb amics o familiars a l’espera d’una tornada ara mateix incerta.
«No val la pena tornar-hi»
Qui no tornarà mai més al 23 del carrer Sant Joaquim serà l’Eduardo, que feia 40 anys que vivia a l’edifici tot i que els seus familiars li havien insistit que marxés feia temps davant els constants incidents que hi havia a l’immoble.
«Jo passo de tornar al mateix lloc. No val la pena», explicava després de treure de l’edifici dues gàbies amb ocells abans de marxar amb els seus familiars a passar la nit amb ells.
L’Eduardo, convençut que l’incendi ha estat «provocat» encara que no sap qui ha pogut estar l’autor, i un altre noi s’encarregaven d’arreglar els desperfectes que presentava la finca. «La propietària passava de tot», lamentava.
Els pisos van ser ocupats fa «set anys» i des d’aleshores la vida a l’edifici ha estat «un patiment». «Aquí no hi ha qui visqui», insisteix. Fa un any, es va regularitzar la situació quan la propietària els va fer «un lloguer social» als okupes.
Edifici sota custodia
L’edifici ha quedat tancat i custodiat pels cossos de seguretat ja que les famílies que hi viuen no hi podran accedir, de moment, als seus habitatges. Molts d’ells han pogut pujar els seus pisos aquesta tarda per recullir les pertinences bàsiques.
Després de les valoracions fetes dels danys provocats per les flames per part dels Bombers i els tècnics municipals, s’ha constatat que excepte el pis del 2n 1ª, que ha quedat molt malmès, la resta no han patit danys importants. L’accès a l’edifici, l’escala comunitària i les portes d’alguns pisos han quedat impracticables.