Santa Coloma clama ‘Vives ens volem’ en el marc del programa del 25N

0
23

Tornen els actes centrals de forma presencial: la concentració i la lectura del manifest, el dia 25. Noies i nois de la ciutat protagonitzen una campanya de prevenció de les violències masclistes, a través de l’art urbà. ‘Santa Coloma Xarxa Violeta’ ja compta amb la participació de més de 250 establiments, convertint la ciutat en un referent en la lluita contra les violències masclistes.

Sota el lema «Vives ens volem, prou violència contra les dones!», Santa Coloma es converteix, un any més, en un espai de reivindicació i lluita contra les violències masclistes i patriarcals. Fins al 20 de desembre, l’Ajuntament i diferents entitats membres del Consell Municipal de les Dones i altres associacions de la ciutat han organitzat una trentena d’activitats en el marc del 25 de novembre (25N), el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones.

Els indicadors de la violència masclista superen els nivells de l’any 2020, afectat per la crisi de la Covid-19, i se situen a nivells molt similars als de 2019, segons dades de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere. “La violència masclista no cessa i hem de continuar dedicant ingents esforços a combatre-la -ha remarcat l’alcaldessa, Núria Parlon– acompanyant a les dones en els processos d’atenció, recuperació i reparació, però també assignant recursos i energia en la línia de la sensibilització i la prevenció”.

L’acte central serà el dijous 25 de novembre (18 h), a la plaça de la Vila, i consistirà amb una concentració reivindicativa i amb la lectura del manifest unitari. Es recuperen així els tradicionals actes presencials del 25N, després d’un any de pandèmia, durant el qual s’ha continuat amb el compromís feminista de la ciutat, amb un ampli ventall d’accions, però gairebé totes virtuals, per tal d’adaptar-se a la situació sanitària.

La principal novetat d’enguany serà la campanya de prevenció de les violències masclistes 25NStreetArtAcció, protagonitzada per l’alumnat dels centres educatius de la ciutat.

25NStreetArtAcció

38 grups de 14 instituts de la ciutat participaran en el «25NStreetArtAcció», de la mà de La CIBA. Es tracta d’una campanya de sensibilització i prevenció a través de l’art urbà, en la que els centres i el seu alumnat tenen un paper protagonista. Els i les joves aprendran tècniques de l’art urbà, grafits, wheatpasting o instal·lacions de carrer, per elaborar els seus propis missatges de prevenció de les violències masclistes.

Amb l’ajuda de l’equip d’agents d’igualtat de La CIBA i dels artistes Me Lata, l’alumnat realitzarà diferents tallers per entendre el significat de la data assenyalada i aprendre diferents eines de treball que els permetran enllaunar els missatges que volen transmetre.

El 25N (12 h) es farà l’acte central a la plaça de la Vila, en el qual participaran els centres educatius protagonistes, i en el que s’exposaran tots els missatges enllaunats d’art, esperança i transformació per a una Santa Coloma lliure de violències masclistes. L’educació i els i les joves esdevenen una peça clau en la creació de nous referents i noves narratives que permetin superar lògiques de desigualtat i la superació de prejudicis i estereotips sexistes.

‘Santa Coloma, Xarxa Violeta’

Una altra de les activitats destacades serà «Santa Coloma, Xarxa Violeta», que tindrà lloc el 18 de novembre (18 h) a La CIBA. Aquest projecte innovador es va presentar el 2019, per crear espais segurs contra les violències masclistes i lgtbifòbiques, amb la col·laboració de 60 establiments de la ciutat, la majoria locals d’oci nocturn. Actualment, n’hi participen més de 250, gràcies a la incorporació de nombrosos serveis essencials de proximitat, com comerços o farmàcies, convertint Santa Coloma en un referent en la prevenció de les violències masclistes.

Altres actes destacats a La CIBA

El 15 de novembre (18 h) es durà a terme la taula rodona “Allò que no s’anomena, EXISTEIX. Violències sexuals a la infància». Amb la participació de Nerea Novo, periodista, analista de dades en La Sur i coordinadora de Feminicidio.net, Daniela Conte, terapeuta corporal integrativa especialitzada en l’acompanyament a dones que han patit violències sexuals a la infància i Meritxell Cabezón, advocada especialitzada en violència masclista.

El 23 de novembre (10.30 h) tindrà lloc “Conversatòries”, un espai de trobada, confiança i vincle entre i per a les dones de la ciutat, que vol servir de retrobament després del confinament. I el 26 i 27 de novembre tindrà lloc l’acte “Sntk no calla. Fòrum comunitari de prevenció de les violències masclistes”, amb diferents activitats infantils, un taller de treball corporal integratiu, i una Free Jam contra les violències masclistes.