Aquest mes de març farà un any des de l’inici del primer estat d’alarma i els primers tancaments. Gairebé 12 mesos de pandèmia que a part dels efectes sanitaris també l’economia s’ha vist afectada. A Santa Coloma, amb dades oficials, l’any 2020 s’ha tancat amb 9.753 persones a les llistes a l’atur Respecte al mes de desembre del 2019, la ciutat ha vist incrementat en 2.119 persones en aquestes llistes d’aturats. Amb aquesta situació, l’Ajuntament colomenc fa mesos que treballa en diversos plans d’ocupació per ajudar als ciutadans que han perdut la seva feina i també amb ajudes a diversos sectors que estan patint de prop els efectes de la pandèmia.
Pla per contractar 1.200 persones en situació d’atur
Més de 1.200 persones en situació d’atur, veïns i veïnes de Santa Coloma, es beneficiaran aquest any del projecte «Treball als barris» que l’Ajuntament desenvolupa a través de l’empresa municipal Grameimpuls. El projecte, que arriba a la catorzena edició, té com a objectiu afavorir la formació i l’ocupabilitat de la ciutadania i impulsar el creixement econòmic sostenible a la ciutat. Enguany es destinaran 3,5 milions d’euros, 1 milió d’euros més que a l’edició anterior.Al llarg de l’any, es posaran en marxa 7 programes d’acompanyament a persones en situació d’atur. Entre ells, destaquen els tres dispositius d’inserció laboral adreçats a col·lectius vulnerables, com ara joves, dones (es tornarà a oferir l’itinerari formatiu IRIA, entre altres accions), aturats/ades de llarga durada i majors de 45 anys; la Casa d’Oficis i el programa dels plans d’ocupació (enguany beneficiarà a 169 persones, 63 contractes més que a la convocatòria passada).
Nova especialitat a la Casa d’Oficis
Una de les novetats de la Casa d’Oficis és la incorporació de l’especialitat formativa Operacions bàsiques de cuina / Operacions bàsiques de restaurant i bar. Es tracta d’una formació de doble certificació que ve a completar l’oferta que s’impartia fins ara, vinculada a projectes estratègics com la Vinya d’en Sabater i l’hivernacle. A més de la doble certificació, en el marc de la Casa d’Oficis s’oferiran les especialitats d’Horticultura i Floricultura, Activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria, Dinamització d’activitats de lleure educatiu, infantil i juvenil, Activitats auxiliars en conservació i millora de forests i Operacions de lampisteria i calefacció-climatització domèstica. Aquest programa de formació i treball té una durada de 10 mesos (4 de pràctiques i 6 de contracte) i beneficiarà 60 joves. Des del 2007 «Treball als barris» va arrencar a la nostra ciutat l’any 2007. El projecte té com a finalitat fomentar la igualtat d’oportunitats i promoure la formació professional de les persones, així com millorar la cohesió social i la dinamització econòmica dels barris centrals i els de la Serra d’en Mena. Aquest projecte de desenvolupament local està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Treball i Economia Social i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i està gestionat per l’empresa municipal Grameimpuls.
Nova línia d’ajuts per a les microempreses i el comerç colomencs afectats per la Covid-19
La Junta de Govern local ha aprovat una nova línia d’ajuts per al sector del comerç i la restauració, per pal·liar els efectes de la pandèmia de la Covid-19, i que complementarà les subvencions promogudes durant el 2020. Aquesta nova línia d’ajuts està adreçada a subvencionar despeses com el lloguer, els subministraments, la quota d’autònoms o el material higiènic i preventiu, a les microempreses del territori (menys de 10 treballadors/es) que des del 14 de març hagin patit algun tancament del seu negoci arran de la pandèmia de Covid-19. Per tant, hi podran optar molts tipus de negocis com, per exemple, els bars i restaurants, les botigues de roba, els centres d’estètica, els gimnasos petits, els professionals autònoms, les parades de mercat ambulants, etc. Els ajuts són de fins a 1.000 euros pels negocis que hagin patit un tancament, i de fins a 1.500 euros pels quals hagin sofert més d’un tancament. Per exemple, una sabateria només ha tingut un tancament i un restaurant dos o més tancaments.L’ajut podrà tramitar-se presencialment a l’OIAC o bé online, a través del Registre Telemàtic de l’Ajuntament. El termini per presentar les sol·licituds està previst que s’obri durant la primera quinzena de febrer. Per a més informació, les persones interessades poden adreçar-se al Servei de Foment Empresarial de Grameimpuls: 93 466 52 24, e-mail: sfe@grameimpuls.cat i cita prèvia: https://www.grameimpuls.cat/cita-previa/cita-previa-sfe