«Sempre Acompanyats» atén aquest any més de 130 persones grans a Santa Coloma

El programa pioner impulsat per la Fundació ”La Caixa” aborda la soledat de la gent gran

El programa pioner impulsat per la Fundació ”La Caixa” aborda la soledat de la gent gran per mitjà de la prevenció i la intervenció, col·laborant amb entitats i les administracions públiques.

Amb un enfocament comunitari, aquest projecte impulsa un acompanyament personalitzat i activitats per enfortir les relacions socials i sensibilitzar sobre el fenomen de la soledat, que afecta prop de 3 milions de persones grans a tot l’Estat.

A Santa Coloma, als barris de Can Mariner, Centre, Cementiri Vell, Llatí, Riera Alta, Riu Nord i Riu Sud s’implementa a través de l’ajuntament, la Creu Roja, 19 entitats i una vintena persones voluntàries.

Empoderar, sensibilitzar, prevenir i fer xarxa. Amb aquesta missió, i des d’un enfocament comunitari, el programa Sempre Acompanyats de la Fundació ”La Caixa” ha atès aquest any 138 persones grans a Santa Coloma de Gramenet, als barris de Can Mariner, Centre, Cementiri Vell, Llatí, Riera Alta, Riu Nord i Riu Sud. Tot això, amb la Creu Roja Catalunya, 19 entitats socials i 17 persones voluntàries, a través d’una metodologia innovadora i en constant evolució amb la comunitat i les administracions.

Mural participatiu a Santa Coloma per visibilitzar la soledat

Amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre), la Fundació ”La Caixa”, la Creu Roja, l’Ajuntament de Santa Coloma i les entitats locals que desenvolupen el programa han organitzat una acció de sensibilització al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma, el divendres 27 de setembre a partir de les 10 h; i una altra acció al Mercat Segarra de Santa Coloma, el dimarts 1 d’octubre a partir de les 10 h. En un mural participatiu, les persones que ho desitgin hi podran penjar les seves reflexions, emocions i idees sobre la soledat per donar-hi més visibilitat.

10 anys d’empoderament de la gent gran

El programa Sempre Acompanyats s’ha consolidat en 10 anys de trajectòria com a projecte pioner tant en l’abordatge de la soledat com en el model d’intervenció. Fins ara, aquest 2024 ja ha atès de manera personalitzada a un total de 2.203 persones grans a tot l’Estat, un 20 % més que en aquest mateix període de l’any passat. Tal com es desprèn de l’últim estudi dut a terme, el 68,94 % de les persones que hi han participat perceben una millora del seu estat emocional. Les millores es produeixen a partir dels sis mesos d’intervenció i continuen fins al final del programa. A més, les persones adquireixen una confiança més gran en si mateixes, aprenen a gestionar millor les situacions de soledat, milloren el seu estat d’ànim, incrementen la xarxa social i participen més en la comunitat.

Actualment, el programa Sempre Acompanyats s’implementa a 13 territoris de tot l’Estat de la mà de 13 entitats a: Jerez, Múrcia, Pamplona, Granada, Màlaga, Palma, Sabadell, Terrassa, Tortosa, Girona, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet i Lleida. I també a Lisboa i Porto. El desenvolupament del programa és possible gràcies a la implicació d’entitats socials locals vinculades a la comunitat, més de 200 professionals i 300 persones voluntàries. En total, aquest any ha impulsat més de 400 activitats comunitàries complementàries que han arribat a més de 10.000 persones.

La missió del programa Sempre Acompanyats és empoderar les persones grans en situació de soledat posant-les al centre, com a subjectes actius del seu propi procés d’envelliment, i acompanyant-les en la cerca d’una vida plena a partir del foment de les relacions de benestar i suport. Així mateix, el programa busca la implicació de la ciutadania i l’entorn comunitari per construir aliances i treballar en xarxa. L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania i minimitzar les situacions de soledat de la gent gran. A més a més, en ocasió del desè aniversari, el programa impulsarà al novembre a Barcelona una jornada amb diversos experts per abordar la soledat des de diverses perspectives; també ha posat en marxa el postgrau en Soledat, Relacions i Vida Plena, organitzat per la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, que començarà al gener.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure